Nyheter

Den 32:a festivalen avslutas med nytt publikrekord

När den 32:a Göteborg International Film Festival idag går in på sina sista timmar har nytt rekord slagits. Det har sålts 124 500 biljetter, till cirka 700 föreställningar, till 450 filmer från totalt 65 länder. 31 000 personer har köpt medlemskort till festivalen. Detta innebär att festivalen har ökat den procentuella beläggningen och antalet sålda biljetter och medlemskort jämfört med 2008. Under en treårsperiod har antalet sålda medlemskort
ökat med 29 %.

Under en presskonferens i dag summ erade den konstnärliga ledaren Marit Kapla, sin festival; "För mig har den 32:a festivalen varit präglad av en oerhört varm stämning och mötet mellan den fantastiska publiken och de generösa gästerna. Men också av ett allvar som lyftes fram av vår nye hedersordförande Roy Andersson redan i hans tal på invigningen. Liksom filmskaparna har ett ansvar så har också en filmfestival det. Detta ansvar ser vi som en inspiration att fortsätta att vara en plats där det ständigt pågår en diskussion, inte bara om filmen utan också om samtiden."

Även Festivaltältet, för första gången med Cinemix och med sin nya satsning Studio Draken, har varit en succé. Totalt har mer än 20 000 människor passerat genom tältet för seminarier, för att lyssna på Vinterpratare som Måns Herngren, Johan Jonason och Lena Koppel eller för att äta, vila ut mellan filmerna och for tsätta kvällarna med Bollywood-fest, Pecha Kucha, filmquiz eller musi k av bland andra Kristian Anttila och Mattias Hellberg & The White Moose. Årets seminarieprogram under rubriken Cinemix har haft en stor publik på sina 46 programpunkter. Stora publikdragare var till exempel Masterclassen med animatören Bill Plympton, som gjorde teckningar till alla besökare.

Stort intresse väckte även projektet Magic Bullet, Markus Öhrns 49 timmar långa film, bestående av samtliga, av Statens biografbyrå, bortklippta filmscener. Filmen rullade festivalen igenom på Atalante och kompletterades med välbesökta seminarier.

Bland de mest populära filmerna i årets program märks både filmer som kommer att dyka upp på biograferna inom en snar framtid och filmer som ännu inte fått svensk distribution. De filmer som sålde slut först var självklara kort som Sam Mendes Revolutionary Road och Nahid Persson Sarvestanis öppningsfilm Drottningen och jag. Andra helt slutsålda filmer var Ebbe - The Movie av Jane Magnusson och Karin af Klintberg och Country Wedding av Valdis Oskarsdottir. Mycket bra gick det också för de filmer som festivalens fond har stöttat. Bland annat fick den palestinska filmen Pomegranates and Myrrh av Najwa Najjar stor uppmärksamhet. Förutom att den tävlade i The Ingmar Bergman International Debut Award fick filmen också svensk distribution genom Folkets Bio, mitt under pågående festival.

Nu börjar arbetet med att planera Göteborg International Film Festival 2010. Hjärtligt välkomna tillbaka då!

Presschef: Camilla Larsson
Tel: 0708-423980
E-mail: camilla.larsson@filmfestival.org

Pressassistent: Karin Andersson
Tel: 0735-798 621
E-mail: karin.andersson@filmfestival.org