Nyheter

VD nominerad till Framtidens kvinnliga ledare 2008

Göteborg International Film Festival firar 8 mars med revolutionerande genusstatistik, en VD nominerad till Framtidens kvinnliga ledare 2008 och nya festivaldatum för 2010

Datumen för Göteborg International Film Festival 2010 är nu bestämda. Den 33:e festivalen äger rum mellan 29 januari och 8 februari. Fram till dess fortsätter vi att glädjas åt ett oerhört framgångsrikt 2008 med publiksiffror på 160 000 för vad som kan vara världens jämlikaste filmfestival. Dessutom är VD Åsa Bernlo nominerad till utmärkelsen Framtidens kvinnliga ledare 2008.

För tredje året i rad lyft er karriärnätverket Shortcut, tillsammans med chefsorganisationen Ledarna fram unga kvinnliga chefer som har åstadkommit stora resultat och förändringar inom sina respektive verksamheter.

De nominerade är 75 unga kvinnliga ledare i åldrarna 20-35 år som arbetar som chef eller ledare inom näringsliv, offentlig sektor, kultur, ideell verksamhet, politik etc. Vinnarna koras den 12 maj då hela listan offentliggörs på en gala på Clustret i Stockholm. Jämställdhets - och integrationsminister Nyamko Sabuni är hedersgäst på galan som också gästas av Mona Sahlin och JämO Ann-Marie Bergström. (Läs mer på www.framtidenskvinnligaledare.se»)

- Jag är glad och stolt över nomineringen och över hela organisationens utveckling under de senaste åren. Vi har tagit stora kliv framåt och visat starka ekonomiska resultat, publiken har strömmat till som aldrig förr och nu siktar vi mot nya höjder och 200 000 besök under 2009. Det är en spännande tid oc h jag är oerhört tacksam över att ha fått förmånen att leda Göteborg International Film Festival och fått förtroende av så många kompetenta och spännande människor, säger Åsa Bernlo.

Göteborg International Film Festival ligger dessutom i topp vad gäller genusstatistik. GIFF 2009 mönstrade ett av de könsmässigt jämnast fördelade tävlings-startfälten bland de stora filmfestivalerna samt ett av de könsmässigt jämnast fördelade svenska startfälten i festivalens historia.

En genomgång av statistik från 2009 års festival ger följande glädjande resultat:
* I festivalens fyra tävlingar fanns 17 filmer regisserade av män och 17 filmer regisserade av kvinnor. Ingen av de enskilda tävlingarna hade större missfördelning än 62,5% mot 37,5 %.

* Bland de svenska långfilmerna som visades fanns 7 filmer regisserade av män och 7 regisserade av kvinnor.

* Bland de svenska kortfilmerna fanns 50 filmer (53,2 %) regisserade av män, 42 (44,7 %) regisserade av kvinnor, och 2 (2,1 %) regisserade av både män och kvinnor.

- Urvalet är inte gjort enligt någon kvoteringsprincip, dock håller vi alltid ögonen öppna extra mycket för kvinnliga filmare. De filmer vi i år hade att välja bland var precis som alltid till största delen regisserade av män. Så det hela borde ju tyda på att kvinnorna, enligt vår programgrupp, procentuellt sett gjorde bättre filmer - åtminstone 2008, säger Camilla Larsson, presschef på Göteborg International Film Festival.

För mer ingående statistik, kontakta oss gärna.

Nedladdningsbar bild på Åsa Bernlo finns i Bildbanken»

Press chef: Camilla Larsson
Tel: 031-339 30 14
E-mail: camilla.larsson@filmfestival.org

Pressassistent: Karin Andersson
Tel: 031-339 30 27
E-mail: karin.andersson@filmfestival.org