Nyheter

Gyllene Draken - nomineringarna för 2009 är klara

Den sextonde Gyllene Draken kommer att hamna hos en institution. På Valborgsmässoafton delas den ut och firas av på Nefertiti i Göteborg.
Biljetter säljs i entrén från kl 20 denna dag (torsdag 30 april). Pris 60 kr.

Det har blivit dags att dela ut Filmkonsts stipendium den Gyllene Draken för sextonde gången. Stipendiet ges till någon som har utfört "Filmkonstbefrämjande insatser i Västsverige" och består av 10 000 kr, samt en maffig mjuk gyllene drake i design av Karin Landahl. I år tävlar fem nominerade om det åtråvärda priset.

Priset delas ut under Filmkonsts och tidskriften Gläntas traditionsenliga fest på Valborgsmässoafton, den här gången firar vi våren och nya tidskriftsnummer på Nefertiti. Förutom prisutdelning blir det spektakulär underhållning, musik och dans.

I juryn sitter Filmkonsts redaktör Camilla Larsson, Göteborg International Film Festivals konstnärliga ledare Marit Kapla samt Anders Annikas på Svenska Bilder.

I år har vi valt att sikta in oss på det institutionella spåret. Samtliga nominerade är, i olika bemärkelser, tunga institutioner som medverkar till att den rörliga bilden på skilda sätt når publiken i Västsverige - samtidigt som de med sin kunskap, sina höga ambitioner och sin omsorgsfullhet, envishet och kärlek sätter Göteborg och omgivande region på den nationella och internationella filmkartan.

De nominerade är:

Biografen Roy och Cornelia Bjurström
I en tid när biografdöden hotar att släcka ut allt biografliv i Göteborg utanför multiplexens väggar, hittar Roy under nytt namn och med nya ägare en egen nisch - den lokala biografen. Med ett program som tydligt skiljer sig från mängden och som lyfter fram lokala biopremiärer, gäster och retrospektiver, fyller Roy ett kulturellt tomrum och tycks samtidigt ha hittat en hållbar strategi för att bevara biografen som en levande samlingsplats i den digitala tidsåldern.

Borås konstmuseum och Hasse Persson och Petra Johansson
Borås konstmuseum har sedan mitten av 90-talet visat och köpt in videokonst. Nu har man tagit konsekvensen av det och byggt en permanent videobox i museet. Att så konkret visa på de rörliga bildernas självklara plats i konstsammanhang bäddar för öppnare dörrar mellan konst- och filmvärlden, något som filmen har allt att vinna på.

Daniel Brodén och Andreas Jacobsson (doktorander på filmvetenskapen vid Göteborgs universitet) för avhandlingarna Folkhemmets skuggbilder och Döden på film
I en tid av fragmentisering är det skönt med gammal hederlig kunskap. Här presenterad av två populärkulturellt bevandrade doktorander på ett rappt och läsarvänligt sätt, ett tydligt resultat av lika delar noggrann forskning, idogt arbete, skarp slutledningsförmåga och filmnörderi. Att de bägge specialisterna på filmdöd respektive svensk kriminalfilm dessutom glänst rejält i filmfestivalens filmquiz gör ju inte saken sämre.

Hagabions barnbio och Nancy-Anne Delaney
När Disney anfaller från alla håll känns det tryggt att åtminstone göteborgska föräldrar har en tillflyktsort för sina avkommor. Den nyombyggda Hagabion visar konsekvent kvalitetsfilm för barn på sina populära helgmatinéer samtidigt som de på vardagarna kör förskolebio med inhandling av biljett, besök i maskinrummet och film på stor duk för de allra minsta. Magiska minnen skapas och en ny publikgeneration fostras på en och samma gång.

Plattform Produktion för De ofrivilliga
När regissören Ruben Östlund och producenten Erik Hemmendorff började arbetet med De ofrivilliga hymlade de inte med målet: premiär i Cannes 2008. Och så blev det. I stenhård internationell konkurrens höll denna djärva, konsekventa och humoristiska undersökning av människor i grupp hela vägen. Det här är inte den första Gyllene Draken-nomineringen för Plattform. Den höga ambitionsnivån och det outtröttliga drivet som visar oss andra att allt är möjligt, får oss att misstänka att det inte heller är den sista.

Tidigare vinnare

1994: Biografen Aftonstjärnan
1995: Regissören Fanny Danielsson
1996: Filmkonsulenten Birgitta Olsson
1997: Professorn och filmregissören Göran du Rées
1998: Filmfotografen Ulf Brantås
1999: Regissören Björn Runge
2000: Regissören Geir Hansteen Jörgensen
2001: Produktionsledaren Malini Ahlberg
2002: Manusförfattaren Peter Birro
2003: Produktionsbolaget Illusion Film
2004: Filmklipparen Lena Dahlberg
2005: Regissören Ruben Östlund
2006: Konstnären Andreas Nilsson
2007: Regissören Fijona Jonuzi
2008: Musikern Mattias Bärjed
2009: Prisutdelning äger rum den 30/4 på Nefertiti i Göteborg