Nyheter

Wim Wenders gästar årets Bergmanvecka!

Den tyske regissören Wim Wenders är årets internationella gäst under Bergmanveckan på Fårö 23 juni - 28 juni.

Regissören bakom filmklassiker som Den amerikanske vännen, Paris, Texas och Himmel över Berlin kommer att visa sin senaste film Palermo Shooting, som tävlade vid filmfestivalen i Cannes förra året. Som sin Bergmanfavorit har Wenders valt Det sjunde inseglet - en film han också apostroferar i Palermo Shooting.

Senast har Wim Wenders deltagit i ett filmprojekt med titeln 8, där förutom Wenders, regissörer som Jane Campion, Mira Nair, Gus Van Sant och Gael García Bernal gjort var sin episod om aktuella globala utmaningar.

Wim Wenders blir också den förste att hålla en Masterclass för unga filmare och filmstudenter - ett nytt initiativ inom ramen för Bergmanveckan. I denna föreläsning kommer Wenders bl a att fokusera på sin egen början som filmare.

Bergmanveckan invigs traditionsenligt i Fårö kyrka tisdagen 23 juni kl 14.

I år bryts den klassiska musiktrenden då det blir musik av en modernare Bergmanfavorit, Kurt Weill, framförd av Jan Lundgren, Georg Riedel och Sarah Riedel. Gunnel Lindblom medverkar och Ingvar Carlsson, ordföranden i Stiftelsen Bergmancenter på Fårö inviger den sjätte omgången av Bergmanveckan.

Hela programmet släpps 28 april på Bergmanveckans hemsida.

Bergmanveckan arrangeras av Stiftelsen Bergmancenter på Fårö, Fårö Framtid, Film på Gotland, Göteborg International Film Festival och Högskolan på Gotland.