Nyheter

Programmet klart till Bergmanveckan på Fårö 23-28 juni!

Att Ingmar Bergman inte bara är en angelägenhet för en medelålders publik, utan att hans filmer och tematik i hög grad intresserar unga människor har vi som arrangerar Bergmanveckan fått många bevis på genom åren. Högskolans kurs om Ingmar Bergman som förläggs till Bergmanveckan fulltecknas och unga cineaster vallfärdar till Fårö för att vara med om evenemanget i hjärtat av Bergmanland.

I årets Bergmanvecka fokuserar vi i tre föreläsningar på "Den unge Bergman" och genom att visa en handfull av de allra tidigaste, sällan visade 40-talsfilmerna.

Dessutom arrangeras för första gången en Masterclass som riktar sig till unga filmare och filmstudenter. Årets gäst, Wim Wenders, kommer bland annat att tala om hur han själv började sin bana som filmare.

Kortfilmstävlingen "Efter Bergman" inbjuder unga filmare under 35 att göra en kortfilm på temat "Efter Bergman". Bästa film belönas med 50 000 kronor och visas på Bergmanveckan 2010.

Ingmar Bergman omgav sig inte bara med första rangens skådespelare. Han förstod vikten av spetskompetens på alla områden och valde och fick oerhört skickliga medarbetare - fotografer, scenografer, och klippare. "Med sådana medarbetare blir man stark", kunde Bergman säga.

I år ägnar vi dessa särskild uppmärksamhet: Klipparen Sylvia Ingemarsdotter berättar om ett tätt och tävlingsinriktat samarbete och visar filmexcerpter, scenografen P A Lundgrens skisser och sinnrika modeller visas i e n utställning, och Bo-Erik Gyberg föreläser och berättar om fotografen Sven Nykvist. Vi visar också filmen Ljuset håller mig sällskap om Sven Nykvist. Filmen introduceras av regissören Carl-Gustaf Nykvist.

Sommarens Bergmanvecka bjuder också på raukteater, horror show och en teaterföreställning av Bergmans pjäs "Sista skriket" .

Årets gäster Wim Wenders, Gunnel Lindblom och Enrique Rivero har alla valt var sin Bergman-favorit som visas i programmet jämte regissörernas egna filmer.

Hela programmet finns på Bergmanveckans hemsida.
För frågor kontakta Paola Ciliberto

Bergmanveckan arrangeras av Stiftelsen Bergmancenter på Fårö, Fårö Framtid, Film på Gotland, Göteborg International Film Festival och Högskolan på Gotland.