Nyheter

GIFFF firar tio år och delar ut postproduktionsstöd för våren 2009

Göteborg International Film Festival Fund delar ut postproduktionsstöd till nio länder från fyra världsdelar. En av filmerna. Souleymane Cissés Min Ye, kommer att visas under filmfestivalen i Cannes.

I samarbete med SIDA driver Göteborg International Film Festival sedan tio år tillbaka en fond för stöd till filmare som lever och arbetar i utvecklingsländer. Göteborg International Film Festival Fund har sedan 1998 bidragit med stöd till omkring 70 filmproduktioner i fler än 25 länder över hela världen. I dagarna har fondens styrelse fattat beslut om att stödja totalt nio projekt i vårens ansökningsomgång för postproduktionsstöd. Fyra av de nio filmerna är dokumentärer.

- Efter att Göteborg International Film Festival på olika sätt uppmärksammat dokumentärfilmen under festivalen 2009 så känns det roligt att även via fonden kunna slå ett slag för denna genre, säger fondansvariga Camilla Larsson.

De nio filmer som nu får stöd är:

Min Ye, Souleymane Cissé, Mali Första spelfilmen på länge från en av Afrikas stora. Vad händer när kvinnan ställer krav på mannen att nöja sig med en fru, och själv skaffar sig en älskare? Filmen kommer att visas under Cannes filmfestival. Projektet tilldelas SEK 300 000.

Last Flight of the Flamingo, Patrice Lumumba, Mozambique I Tizangara har, en kort tid efter inbördeskrigets slut, soldater i FN:s fredsbevarande styrkor sprängts i luften i fem mystiska explosioner. En italiensk FN-soldat skickas dit för att utreda. Filmen tilldelas SEK 100 000.

Gardens of Eden, Hector Galvez Campos, Peru En berättelse från ett mycket fattigt område i utkanterna av Lima som skildras genom fem ungdomars liv, i avsaknad av möjligheter och hopp om framtiden. Filmen tilldelas SEK 250 000.

La Yuma, Florence Jaugey, Nicaragua Berättelsen om Yuma, en bestämd ung tjej, från ett fattigt kvarter, med drömmar om att bli boxare. Filmen tilldelas SEK 250 000.

Son of Babylon, Mohamed Al Daradji, Irak Historien om en mor och en sonson som gör en farlig resa genom ett kaotiskt post-Saddam-Irak på jakt efter kvinnans son och pojkens pappa. Filmen tilldelas SEK 200 000 kronor.

Dokumentärer:
The Last Tightrope Dancer of Armenia, Vardan Hovhannysian, Armenien Zhora, 78, och Knyaz, 77, var de mest berömda lindansarna i Armenien. Nu lägger de sin rivalitet åt sidan för att tillsammans träna upp en efterföljare. Filmen stöds med SEK 100 000.

The Mirror, Nilanjan Bhattacharya, Indien Vi följer under nio år en familj i Sikkim i Himalaya på gränsen till Tibet, ett samhälle som är präglat av en blandning av buddism och hinduisk mysticism, men som nu också präglas av en allt starkare moderniseringsprocess. Filmen stöds med SEK 100 000.

Quarter Number 4/11, Ranu Ghosh, Indien En film om utvec kling och framsteg från ett gräsrotsperspektiv. Om en man som kämpar för att behålla sitt hem där han har vuxit upp, tjänat sitt levebröd och levt sitt liv och som nu hotas av "utvecklings"-planer. Filmen stöds med SEK 100 000.

Kano - An American and His Women, Monster Jimenez, Filippinerna Vietnamveteranen Victor Pearson har bott i Filippinerna i tre decennier. Han har haft sex med hundratals kvinnor i sitt "harem", varav många underåriga. 2001 åtalades Pearson för över 80 våldtäkter. Ändå är han en omtyckt man. Filmen stöds med SEK 100 000.

Presschef Göteborg International Film Festival:
Camilla Larsson
Tel: 031-339 3014
Mobil: 0708-423980
E-mail: camilla.larsson@filmfestival.org